Superb GK October 2018 Quiz by Top IBPS Coaching Classes

0
12

General Awareness is the information that we gain gradually by reading newspapers, watching news, surfing the internet etc. However, when it comes to preparing yourself for a Competitive Exam, you require resources that can straightaway direct you to information that is exam relevant. If this information is presented in a quiz based format, then it becomes all the more useful to a Govt. job aspirant.

It is with this point of view that trainers providing the Best IBPS Coaching in Rohini have come up with the second edition of October 2018 GK Quizzes. These questions have been selected after a thorough analysis of the pattern of the latest Bank PO and Clerical Exams.

Current GK October 2018 Quiz-II

Question 1. Anna Burns has won the Man Booker Prize for her book in 2018. What is the title of her book?
a. The Mars Room
b. Milkman
c. Everything Under
d. The Long Take

Answer: Milkman

Question 2. Which of the following teams did Mumbai defeat in the finals to win the 2018 Vijay Hazare Trophy?
a. Rajasthan
b. Karnataka
c. Delhi
d. Tamil Nadu

Answer: Delhi

Question 3. What is India’s rank on Global Competitiveness Index 2018?
a. 58th
b. 61st 
c. 72nd
d. 74th

Answer: 58th

Question 4. Dharma Guardian-2018, the 1st ever joint military exercise between India and Japan, is going to be conducted in
a. Ladakh, Jammu and Kashmir
b. Chaubattia, Uttarakhand
c. Suratgarh, Rajasthan
d. Vairengte, Mizoram

Answer: Vairengte, Mizoram

Question 5. Who among the following was recently sworn in as the Prime Minister of Bhutan?
a. Dr. Lotay Tshering
b. Jigme Khesar Namgyel Wangchuck
c. Tshering Togbay
d. Jigme Thinley

Answer: Dr. Lotay Tshering

Question 6. In which of the following countries did Jair Bolsonaro recently win the presidential elections?
a. Spain
b. Mexico
c. Brazil
d. Argentina

Answer: Brazil

Question 7. Name the Indian-American personality who was recently chosen for the US Presidential award for Combating Human Trafficking.
a. Minal Patel Davis
b. Neil Jain
c. Vivek R Sinha
d. Jagdeep Rajput

Answer: Minal Patel Davis

Question 8. Name the country that recently hosted the four nation summit on Syria crisis.
a. Turkey
b. Russia
c. Israel
d. Iran

Answer: Turkey

Question 9. World Trauma Day is observed on
a. 17th October
b. 18th October
c. 19th October
d. 21st October

Answer: 17th October

Question 10. Who is the author of the book “Indian Sports: Conversations and Reflections”?
a. Ranjan Gowda
b. Vijayan Bala
c. Ramki Saran
d. Aman Mittal

Answer: Vijayan Bala

Question 11. Name the Indian firm which is featured among the top 25 companies in the Forbes’ global 2000 best employers list 2018.
a. TCS
b. Infosys
c. Larsen & Toubro
d. Reliance Industries Limited

Answer: Larsen & Toubro

Question 12. Name the countries which held their first trilateral meeting on Chabahar port project in 2018.
a. Turkmenistan, Afghanistan and Iran.
b. Iran, Pakistan and Turkmenistan.
c. Pakistan, India and Iran.
d. India, Afghanistan and Iran.

Answer: India, Afghanistan and Iran

Question 13. With which of its neighboring countries has India recently signed pacts for enhancing inland and coastal waterways connectivity?
a. Myanmar
b. Sri Lanka
c. Bangladesh
d. Nepal

Answer: Bangladesh

Question 14. In the memory of which political leader is Rashtriya Ekta Diwas celebrated on 31st October?
a. Dr. Rajendra Prasad
b. Dr. S Radhakrishnan
c. SardarVallabhbhai Patel
d. P.V Narasimha Rao

Answer: SardarVallabhbhai Patel

Question 15. Name the nation that has topped the list of travel destinations in 2019, as per Lonely Planet’s Best in Travel 2019.
a. Sri Lanka
b. Germany
c. Zimbabwe
d. India

Answer: Sri Lanka

Question 16. Name the host city of the 11th Global Agriculture Leadership Summit 2018.
a. Jaipur
b. Pune
c. New Delhi
d. Kochi

Answer: New Delhi

Question 17. On which date is the World Development Information Day (WDID) observed across the world?
a. 24th October
b. 27th October
c. 26th October
d. 25th October

Answer: 24th October

Question 18. Which of the following Indian personalities has been chosen for the 2018 Seoul Peace Prize?
a. A. P. J. Abdul Kalam
b. Kailash Satyarthi
c. Narendra Modi
d. Sonam Wangchuk

Answer: Narendra Modi

Question 19. What was the position of India in Asian Para Games 2018?
a. 10th
b. 12th
c. 4th
d. 9th

Answer: 9th

Question 20. In which state is the newly built statue of Sardar Vallabhbhai Patel (Statue of Unity) located?
a. Delhi
b. Gujarat
c. Madhya Pradesh
d. Rajasthan

Answer: Gujarat

Question 21. Name the sculptor of the Statute of Unity.
a. D.P Roy Chowdhury
b. Ram Vanji Suthar
c. Ramkinkar Baij
d. Vinayak Pandurang Karmarkar

Answer: Ram Vanji Suthar

Question 22. PM Modi is going to attend the swearing in ceremony of Mohamed Solih, who has recently won the presidential elections in
a. Iraq
b. Maldives
c. Iran
d. Egypt

Answer: Maldives

Question 23. What was India’s position on ‘Ease of Doing Business’ rankings released recently by the World Bank?
a. 67th
b. 77th
c. 87th
d. 97th

Answer: 77th

Question 24. Name the person who was appointed as the Chief Justice of Bombay High Court recently.
a. N H Patil
b. D K Gupta
c. Ajjkuttira Somaiah Bopanna
d. Ramesh Ranganathan

Answer: N H Patil

Question 25. Which country recently topped the World Bank’s Ease of Doing Business rankings?
a. New Zealand
b. Singapore
c. USA
d. Norway

Answer: New Zealand

Question 26. India is going to procure Krivak-III stealth frigates from
a. Israel
b. USA
c. France
d. Russia

Answer: Russia

Question 27. Name the Indian who won the silver medal in men’s 65 kg freestyle wrestling at the 2018 World Wrestling Championships.
a. Vijendra Singh
b. BajrangPunia
c. Deepak Punia
d. Sushil Kumar

Answer: Bajrang Punia

Question 28. Which Indian golfer won the Panasonic Open India title 2018?
a. Sanjeev Kumar
b. Praneeth Roy
c. Khalin Joshi
d. Rafale Thomas

Answer: Khalin Joshi

Question 29. Madan Lal Khurana was the former chief minister of
a. Tamil Nadu
b. Rajasthan
c. Madhya Pradesh
d. Delhi

Answer: Delhi

Question: 30. Name the Indian cricketer who was recently inducted into ICC Cricket Hall of Fame.
a. Rahul Dravid
b. Sourav Ganguly
c. Javagal Srinath
d. Sachin Tendulkar

Answer: Rahul Dravid

This blog covers the updated current affairs of October 2018. It is going to be helpful to all students who are preparing for SSC CGL and Banking Exams. Apart from going through Vidya Guru Blog updates, we suggest you subscribe to our YouTube Channel as well for IBPS Video Lectures and Online SSC Tutorials. It is further advised that candidates looking for complete Pen Drive or Bank PO Online Course get in touch with our representatives at the earliest.

Summary
For further information about our Classroom programs or for seeking help from our experts, write in to us at [email protected]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here